top of page
rozowe.png

XALA Ribolla Gialla
BRUT

ribolla kw .jpg
  • RODZAJ  - białe musujące lekko wytrawne

  • SZCZEP -  Ribolla Gialla

  • PERLAGE: dobry i trwały

  • KOLOR: intensywny słomkowy

  • ZAPACH: elegancki, owocowy, kwiatowy

  • SMAK: przyjemnie cytrusowy, harmonijny, z lekko aromatycznym finiszem

CHARAKTERYSTYKA CHEMICZNA

Zawartość alkoholu , obj.11.50 - 12.50

Cukry, g/l  10.00-11.00

Całkowita kwasowość, g /l 6-7

TEMPERATURA SPOŻYCIA 5-6°C, odkorkować przed podaniem.
KONSERWACJA Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu z dala od ciepła i źródeł światła.

Pierwsza Ribolla Gialla z Astorii w musującej wersji nosi wenecką nazwę: Xala - Giallo. Etykieta podkreśla żywą osobowość tego musującego wina, przywołując poprzez połączenie kształtów i kontrastów kolorów, idealną równowagę pomiędzy rzemieślniczym duchem Wenecji z przeszłości a jej współczesnym sercem. Żółty kolor w odniesieniu do winorośli jest ekstremalny dzięki doborowi czerni na butelkę i geometrycznym wzorom opakowania: grze kształtów, które podkreślają żywiołowość produktu. Ribolla Gialla to jedno z historycznych autochtonicznych winorośli we Friuli. Wino łączy w sobie świeżość delikatnego, kwiatowo-owocowego i cytrusowego aromatu z kremowymi i mineralnymi doznaniami. Jego wszechstronność sprawia, że ​​jest to wino odpowiednie na różne chwile dnia, od aperitifu po obiad.

ribolla.jpg
bottom of page