Zawartość cukru
Zaktualizowano: 8 lut 2021
Wśród wielu zapisów, które pojawiają się na etykiecie wina musującego, jest jeden, który jest bardzo ważny dla konsumenta, ponieważ wskazuje rodzaj wina w stosunku do stopnia słodyczy (zawartości cukru) samego wina. Jest to bardzo ważne, ponieważ mówi nam, kiedy spożywać to wino: bycie słodkim lub wytrawnym absolutnie zmienia okazję użycia lub połączenie z jedzeniem.

Prosecco DOCG i DOC oraz Spumante są produkowane w wersjach Extra Brut Brut, Extra Dry, Dry . Ale jaka jest różnica? Różnica między 4 wersjami wina wytrawnego - to pozostałość cukru na litr, cecha, która sprawia, że wino jest bardziej wytrawne lub delikatnie wytrawne.
Nie wdając się w szczegóły, o ilości cukru resztkowego w Prosecco i Spumante decyduje czas trwania fermentacji. W praktyce, podczas procesu fermentacji drożdże zjadają cukry i przekształcają je w alkohol; tutaj zadaniem enologa jest śledzenie procesu fermentacji aż do uzyskania pożądanej dawki resztkowego cukru; oznacza to, że jeśli chcesz otrzymać wytrawne Prosecco, fermentacja może trwać dłużej. Zamiast tego, aby uzyskać słodsze Prosecco, fermentację przerywa się przez chłodzenie.
Z tego powodu warto wiedzieć, ile cukru zawiera każdy rodzaj Prosecco, niezależnie od tego, czy jest to nabardziej wytrawne, czy mniej, aby wybrać najbardziej odpowiednie połączenie i smakować je w najlepszym wydaniu.
Extra Brut
Brut jest najbardziej wytrawną wersją Prosecco, tylko Asolo Prosecco DOCG MIllesimato, produkowane jest w wersji Extra Brut i ma najniższą zawartość cukru poniżej 6g na litr w ofercie Astoria Extra Brut to Prosecco Astoria FANO,
Brut
Brut jest drugą w kolejności wytrawną wersją Prosecco, dlatego ma pozostałość cukru, mniej niż 12 gramów na litr. Aby uzyskać ten poziom cukru, drugą fermentację zatrzymuje się, gdy ilość pozostałego cukru jest mniejsza niż 12 gramów na litr. Jego żywa kwasowość i świeżość sprawiają, że idealnie nadaje się na aperitif, do skorupiaków oraz ryb surowych lub smażonych.
w ofercie Astoria Brut to Prosecco Astoria TIEMO. Spumante FASHION VICTIM UNICA , Spumante HONOR CUVEE, Spumante RIBOLLA GIALLA
Extra Dry
Extra Dry, wbrew temu, co sugeruje ta nazwa, ma większą zawartość cukru resztkowego niż Brut, dzięki czemu ma delikatniejszy smak. Dawka resztkowych cukrów może wynosić od 12 do 17 gramów na litr.
Extra Dry to klasyczna wersja Prosecco, która najlepiej pasuje do bufetu aperitifowego dzięki charakterystycznemu bukietowi, świeżości i umiarkowanej przyjemności.
w ofercie Astoria Extra DRY to Prosecco Astoria VELERE, Prosecco Astoria CORDERIE DOCG , Prosecco Astoria GALIE DOC, Prosecco Astoria GAGGIANDRE DOCG, Spumante FASHION VICTIM ROSE, Spumante HONOR ROSE
Dry
Dry jest czwartym w gradacji od najbardziej wytrawnego do najsłodszego, z resztkowym cukrem od 17 do 32 gramów na litr. Bardziej słodki niż Brut i Extra Dry, Dry jest idealny na zakończenie posiłku. Doskonale komponuje się z wytrawnymi wypiekami, niezbyt słodkimi.
w ofercie Astoria DRY to ARZANA CARTIZZE , LUXURY GOLD
Ilość pozostałego cukru nie jest wskaźnikiem jakości, ale bardziej zależy od preferencji smakowych i okazji do spożycia. W niektórych przypadkach lepiej skosztować Prosecco Brut, aw innych Prosecco Dry, ale aby wybrać typ, który odpowiada naszym potrzebom, warto wiedzieć, jaka jest między nimi różnica.