Aperol Spritz + Prosecco Astoria Galie
Zaktualizowano: 2 mar 2021

Nasza propozycja na najpopularniejszy koktail SPRTZ Aperol z Prosecco Astoria GALIE DOC Treviso

Barwny, świeży i niezbyt alkoholowy: od kilku lat Spritz powraca jako królewski koktajl światowych klubów we Włoszech, zwłaszcza późnym popołudniem, kiedy przychodzi pora na aperitif.
Zamiast tego zawsze był suwerenem w Veneto, gdzie urodził się na początku XIX wieku. Szkoda, że nie było tak, jak wtedy znamy. Prosecco, gorzkie i seltz? To tylko jego najnowsza ewolucja. Spritz ma raczej przestarzałe pochodzenie. W rzeczywistości narodził się podczas dominacji austriackiej w regionie Lombardii i Wenecji Euganejskiej między końcem XVIII a początkiem XIX wieku, kiedy żołnierze Habsburgów zaczęli poznawać wina z Wenecji Euganejskiej. Związek, który nie zaczął się na właściwej stopie: zbyt silny dla podniebienia. Dlatego dla osłodzenia smaku nasi goście pomyśleli, że najlepiej „rozciągnąć” je gazowaną wodą.
Krótko mówiąc, u podstaw tego koktajlu kryje się najbardziej świętokradczy zwyczaj dla prawdziwych miłośników wina, którego nazwa faktycznie wywodzi się od niemieckiego czasownika spritzen. Białe wino i woda gazowana: to był pierwszy Spritz, austro-węgierski model. I bądź ostrożny, ponieważ w wielu rejonach Friuli Venezia Giulia, jeśli poprosisz o Spritza, nadal Ci to przynoszą.
Pierwsza ewolucja miała miejsce na początku XX wieku, kiedy pierwsze syfony do wody Seltz rozprzestrzeniły się i stały się alternatywą dla wody gazowanej. Ale koktajl, jaki znamy dzisiaj, narodził się dopiero w latach dwudziestych XX wieku, kiedy to pomysł polegał na tym, aby nieco gorzko zabarwić.
Jeden koktajl, tysiąc wariacji
Nie zdążyło powiedzieć „gorzko”, że od razu narodziły się dwie wersje. Bardziej „kontynentalny”, w Padwie, z Aperolem; i typowo „lagunową” z Select, gorzką produkowaną przez braci Pilla. A jeśli ta ostatnia pozostanie dumną prerogatywą Wenecji, ta pierwsza rozprzestrzeniła się w północnych Włoszech od lat 70. XX wieku, a następnie osiągnęła światowy sukces i znalazła się na listach IBA (International Bartenders Association) pod nazwą „Venetian Spritz”.