Prosecco ROSE DOC - NOWOŚĆ !!!!!

Prosecco jedno z najbardziej pijanych i lubianych win na świecie od jesieni 2020 występuje w nowej odsłonie: różowego PROSECCO DOC ROSE

W Dzienniku Urzędowym Republiki Włoskiej General Series - n. 150 z 15 czerwca 2020 r. Opublikowano propozycję zwykłej zmiany dyscypliny produkcyjnej w odniesieniu do nazwy win „Prosecco” o kontrolowanym pochodzeniu, która przewiduje wprowadzenie typu Rosé.


Dodaje się nowy rodzaj „Prosecco Rosé”, który zgodnie z postanowieniami art. 6; w momencie spożycia musi mieć następujące cechy: bladoróżowy kolor, mniej lub bardziej intensywny, lśniący, z trwałą pianą; delikatny, charakterystyczny aromat, typowy dla winogron pochodzenia; smak od brutalnego do wyjątkowo wytrawnego, świeżego i charakterystycznego; minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu 11,00% obj .; minimalna ogólna kwasowość: 4,5 g / l; minimalny ekstrakt nieredukujący: 14,0 g / l.


Na mocy art. 2, nowa typologia musi być uzyskana z winogron pochodzących z winnic składających się z winorośli Glera w ilości co najmniej 85% i maksymalnie 90% i musi konkurować w ramach przedsiębiorstwa o co najmniej 10% i maksymalnie 15% winogrono Pinot Noir (winifikowane na czerwono).


Musujące różowe wino typu "Prosecco" musi być otrzymywane, zgodnie z art. 5, wyłącznie w drodze naturalnej fermentacji w autoklawie przez okres przetwarzania nie krótszy niż 60 dni, przy użyciu moszczu lub win uzyskanych z winogron odmian wymienionych w art. 2, o naturalnej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 9% obj. Ten gatunek musi być sprzedawany w typach brut nature, extra brut, brut i extra dry.


Zgodnie z art. 5 co. 7 dodanie produktów uzyskanych z winifikacji winogron Pinot Noir (winifikowanych na czerwono), w ilościach nie mniejszych niż 10% i nieprzekraczających 15%, jest dozwolone, pod warunkiem że winnica, z której pochodzą winogrona Glera użyte do winifikacji z, jest uprawiana z zachowaniem czystości odmianowej lub w każdym przypadku z obecnością winogron Pinot Noir, których art. 2 pkt 1, oprócz dopuszczalnych dla tej praktyki, nie przekracza 15%. W tym przypadku produkt przeznaczony do tej praktyki musi być uzyskany z winogron z winnic składających się z winorośli Pinot Nero (winifikowanej na czerwono), znajdujących się na obszarze produkcyjnym, o którym mowa w art. 3 i nadających się do zarejestrowania w określonej sekcji rejestr winnic. Te winnice muszą spełniać cechy art. 4.


Należy zauważyć, że zezwolenia w ramach odstępstwa na czynności związane z przetwarzaniem i butelkowaniem poza obszarem produkcyjnym już udzielone na podstawie ust. 2 i 3 art. 5 dla musującego Prosecco należy rozumieć jako rozszerzenie na nowy rodzaj musującego różowego Prosecco.


Maksymalny plon winogron dopuszczony do produkcji musującego różowego Prosecco wynosi 18 ton w przypadku Glera. winogrona / ha, a dla Pinot Noir 13,5 t. winogrona / ha, a odpowiednia minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu wynosi 9,0% obj.

Przy oznaczaniu różowego wina musującego „Prosecco”, które może być dopuszczone do spożycia od 1 stycznia po zbiorze, na etykiecie należy obowiązkowo podać rocznik, po którym następuje rok zbioru winogron.


Wyżej wymienione „zwykłe” zmiany, po 30 dniach od opublikowania w Dzienniku Ustaw w celu przedstawienia ewentualnych odwołań, zaczną obowiązywać na terytorium kraju po opublikowaniu odpowiedniego rozporządzenia, które zostanie przesłane do Komisji Europejskiej.






21 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie