• Jacek

GLERA

Glera jest winogrono wykorzystywane do produkcji wina Prosecco . Wraz z DM 21/07/2009 winorośl znana wcześniej jako Prosecco przyjęła nazwę Glera , Operacja zmiany nazwy miała na celu ochronę nazw pochodzenia Prosecco. Termin Prosecco odnoszący się do winorośli, a nie do denominacji, spowodowałby, że jej ochrona byłaby nieskuteczna. Glera jest historycznie popularnym szczepem w prawie wszystkich prowincji Veneto. Jego uprawa rozszerzyła się również na Friuli Venezia Giulia w ostatnich latach , zwłaszcza po ustanowieniu Prosecco DOC , chociaż jej wybranym terenem pozostaje obszar Treviso, aw szczególności złożony system pagórkowaty między Conegliano i Valdobbiadene . Glera jest winoroślą niepewnych początków, Informacje o niej pojawiją sie już w starożytny jak już uprawiany w czasach rzymskich. Pierwsza hipoteza zakłada, że Glera ( Prosecco ) ,pochodzi małego miasteczka w Trieste Krasie , z którego następnie przeniosłaby się na Marca Trevigiana, aby dotrzeć do Wzgórz Euganejskich . Inna hipoteza zakłada, że zaczyna się od Wzgórz Euganejskich (gdzie jest rozpowszechniony pod nazwą Serprino ) i stopniowo rozprzestrzenia się na Słowenię . Glera jest winogrono z musującym winem par excellence, w oparciu o DOC Prosecco , z ' Asolo DOCG i Conegliano-Valdobbiadene Prosecco DOCG oprócz tego, że jest jednym z najbardziej znanych włoskich win musujących , jest również jednym z najlepiej sprzedających się win na świecie. Winogrona wyrażać siebie z różnych notatek w zależności od warunków klimatycznych i typów z gleby . W pagórkowatym terenie Valdobbiadene przeważają nuty kwiatowe i owocowe . Na średnich wzgórzach, na południu od Vitto

rio Veneto , znajdziemy cytrusowe zapachy i zielone jabłko . Nuty kwiatowe i świeża owocowość są typowe dla obszarów z kamienistymi i luźnymi glebami obszarów nizinnych

5 wyświetleń0 komentarzy