top of page

Certyfikat SQNPI - ochrona środowiska w winnicach ASTORIA



Astoria Wines jest pierwszą firmą w Conegliano-Valdobbiadene, która otrzymała certyfikat SQNPI Krajowego Systemu Jakości Integrowanej Produkcji.

SQNPI to system certyfikacji, który ma na celu poprawę produkcji żywności zgodnie z regionalnymi przepisami dotyczącymi zintegrowanej produkcji. Jest to certyfikat uznawany na poziomie wspólnotowym (rozporządzenie WE 1974/2006). Zintegrowany Produkcja jest zdefiniowana jako system produkcji żywności, które wykorzystuje się metody produkcji i środki i ochrony, mające na celu ograniczenie do minimum stosowania syntetycznych związków chemicznych w odniesieniu do zasad ekologicznych, gospodarczych i toksykologicznych . Certyfikacja SQNPI ma na celu poprawę produkcji rolnej i rolno-spożywczej i zapewnia w szczególności certyfikację zintegrowanego procesu produkcyjnego, który łączy dobre praktyki agronomiczne ze zrównoważonymi zabiegami w winnicach, aby zagwarantować opłacalne praktyki rolnicze - a jednocześnie - niewielki wpływ na środowisko.


Kluczowe korzyści z certyfikacji SQNPI:

- Bezpieczeństwo żywności produktów rolnych - Zrównoważone metody produkcji - Bezpieczeństwo pracowników - Udokumentowana identyfikowalność produktów - Odpowiedzialne wykorzystanie zasobów w celu poszanowania środowiska


Pszczoła na butelkach Prosecco DOCG, potwierdzająca trwałą jakość. Jest to symbol, który będzie się wyróżniał na winach Prosecco Superiore di Astoria .








Astoria jest pierwszą firmą w Conegliano-Valdobbiadene, która otrzymała certyfikat SQNPI Krajowego Systemu Jakości Integrowanej Produkcji. Jest to certyfikat działający od 2014 roku i promowany przez Ministerstwo Rolnictwa, w który zaangażowani są wszyscy operatorzy w łańcuchu produkcyjnym. Punktem wyjścia jest nie tyle wino, ile dobro środowiska, z długoterminową wizją podsumowaną w trzech zasadach zrównoważonego rozwoju, ochrony terytorium i zdrowia.

W praktyce przekłada się to na szereg przepisów dotyczących stosowania produktów i praktyk uprawowych. Przede wszystkim ściśle regulowana jest ilość produktów, nie tylko pestycydów, ale także nawozów, a nawet wody do nawadniania. Istnieją również ograniczenia w rolniczych praktykach gospodarowania glebą, aby zminimalizować ryzyko erozji i zwiększyć żyzność. Celem jest wyeliminowanie odpadów i uniknięcie dyspersji, które w dłuższej perspektywie, nawet jeśli nie wpływają na produkt końcowy, oddziałują na glebę. Kontrole są przeprowadzane przez osoby trzecie w terenie, na maszynach, w piwnicy i oczywiście na gotowym produkcie.

Giorgio i Paolo Polegato wyjaśniają: „Jeśli chcemy, aby fenomen Prosecco trwał przez długi czas, musimy szanować środowisko i tych, którzy tam mieszkają, a także chronić pozytywne skutki gospodarcze, które przyniosły i nadal przynoszą firmy. Chcemy skupić się na przesłaniu przejrzystości i zrównoważonego rozwoju. Dzięki SQNPI konieczne jest nie tylko śledzenie wszystkiego, ale także wyposażenie się w odpowiedni, zawsze prawidłowo skalibrowany park maszynowy. Jeśli nawóz wymaga użycia określonej ilości produktu w określonej ilości wody na 100 metrów rzędów, musi to być zużycie. W przeciwnym razie coś jest nie tak do poprawienia. Zdajemy sobie sprawę, że zawsze musi istnieć właściwy środek, nie ma cudownych i nieszkodliwych produktów: nawet patyny w rolnictwie ekologicznym, jeśli są stosowane w zbyt dużej ilości,




23 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie