
XALA Ribolla Gialla
BRUT

-
RODZAJ - białe musujące lekko wytrawne
-
SZCZEP - Ribolla Gialla
-
PERLAGE: dobry i trwały
-
KOLOR: intensywny słomkowy
-
ZAPACH: elegancki, owocowy, kwiatowy
-
SMAK: przyjemnie cytrusowy, harmonijny, z lekko aromatycznym finiszem
CHARAKTERYSTYKA CHEMICZNA
Zawartość alkoholu , obj.11.50 - 12.50
Cukry, g/l 10.00-11.00
Całkowita kwasowość, g /l 6-7
TEMPERATURA SPOŻYCIA 5-6°C, odkorkować przed podaniem.
KONSERWACJA Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu z dala od ciepła i źródeł światła.
Pierwsza Ribolla Gialla z Astorii w musującej wersji nosi wenecką nazwę: Xala - Giallo. Etykieta podkreśla żywą osobowość tego musującego wina, przywołując poprzez połączenie kształtów i kontrastów kolorów, idealną równowagę pomiędzy rzemieślniczym duchem Wenecji z przeszłości a jej współczesnym sercem. Żółty kolor w odniesieniu do winorośli jest ekstremalny dzięki doborowi czerni na butelkę i geometrycznym wzorom opakowania: grze kształtów, które podkreślają żywiołowość produktu. Ribolla Gialla to jedno z historycznych autochtonicznych winorośli we Friuli. Wino łączy w sobie świeżość delikatnego, kwiatowo-owocowego i cytrusowego aromatu z kremowymi i mineralnymi doznaniami. Jego wszechstronność sprawia, że jest to wino odpowiednie na różne chwile dnia, od aperitifu po obiad.
