top of page

Prosecco Superiore
di CARTIZZE Valdobiadene ARZANA DOCG - DRY

arzana 2.png
  • APELACJA - DOCG

  • RODZAJ  - białe musujące lekko wytrawne

  • SZCZEP -  GLERA

  • PERLAGE: BARDZO drobnoziarnisty, ciągły

  • KOLOR: blady słomkowy, błyszczący

  • ZAPACH: intensywny, aromatyczny, bogaty, bardzo typowy dla Cartizze

  • SMAK: pełny, owocowy, harmonijny, niepowtarzalny

CHARAKTERYSTYKA CHEMICZNA

Zawartość alkoholu , obj.11.00-12.00

Cukry, g/l  21.00- 22.00

Całkowita kwasowość, g /l 5,50-6,50

TEMPERATURA SPOŻYCIA 5-6°C, odkorkować przed podaniem.
KONSERWACJA Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu z dala od ciepła i źródeł światła.

Arsenał Wenecji (Arzanà) od wieków był świadkiem narodzin niezwykłych łodzi, które umożliwiły odkrywanie zapachów i smaków odległych krajów. Arzanà przywraca pamięć podróżnika do słodkiej myśli o domu, pośród wzgórz Valdobbiadene DOCG, gdzie panuje spokojna cisza winnic Cartizze. Miękkie i wyważone, prosecco docg stworzone z myślą o słonych lub umiarkowanie słodkich potrawach, niezapomniana esencja doskonałości toast. Winogrona zebrane w winnicach obszaru zamkniętego Cartizze są delikatnie tłoczone. Następnie następuje pierwotna fermentacja moszczu, a następnie wtórna fermentacja w niskiej temperaturze, co pozwala zachować nienaruszone istotne dziedzictwo smakowe. Znajdziemy go w jego intensywnych i delikatnych aromatach, w okrągłym, przyjemnym, miękkim smaku.

PIEGHEVOLE-VENICE-1 BB.jpg

Wenecja i Prosecco to dwa klejnoty w koronie regionu Veneto. Astoria Wines postanowiła oddać hołd najpiękniejszemu miastu na świecie specjalną kolekcją  „VENICE COLLECTION” zawierającą najbardziej charakterystyczne wina.
GALIE - CORDERIE - TIEMO -FANO - ARZANA
Prosecco jest sprzedawane w ekskluzywnych, wycinanych i grawerowanych butelkach Astoria, które łączą  sztukę mistrzów szkła w weneckiej lagunie Murano. Nacięcia na butelce odzwierciedlają kształty dzielnic Wenecji. 

Nazwa „Arzanà” została wspomniana przez Dantego w jego Boskiej Komedii: jest to stara nazwa Arsenału

bottom of page